Kuchnia

Pierogi, Krokiety, Naleśniki, Pizza, Kluski

Kluski śląskie z mięsem
Kluski

Ugotowane letnie ziemniaki 1,5 kg przepuściłam przez praskę. Lekko ugniotłam w misce. Podzieliłam na 4 części. Jedną część wyjęłam a w lukę po ziemniakach nasypałam mąki ziemniaczanej tyle by była równa powierzchnia z ziemniakami. Dodałam jajko i zagniotłam ciasto. Z gotowego ciasta urywałam kawałki formując kulkę. Następnie splaszczyłam kulkę formując miseczke. Na środek każdej miseczki kładłam porcje farszu. Zlepiłam ciasto dokładnie i ponownie uturlałam kulkę. Kluski wkładałam na posolony wrzątek i gotowałam od wypłynięcia 7 minut

Farsz

Gotowane mięso drobiowe ok 1/2 kg - użyłam z rosołu - zmieliłam w maszynce do mięsa wraz z ugotowaną małą marchewą, 1/2 małej pietruszki, kawałkiem selera. zeszkloną małą cebulą. Do zmielonej masy dodałam łyżeczkę granulowanego czosnku, łyżeczkę majeranku, sól i pieprz do smaku oraz surowe jajko - wymieszałam

Z tych składników wyszły mi 34 kluski
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation