Design

Design

Czekoladowe ciasto z orzechami i rodzynkami

Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):
220g miękkiego masła
190g cukru
4 jajka
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
25g gorzkiego dobrego kakao
200g poszatkowanej gorzkiej czekolady
100g pokrojonej na kawałki mlecznej czekolady typu bombolada lub aero (taka napowietrzona :))
50g poszatkowanej na większe kawałki mlecznej czekolady
150g poszatkowanych orzechów (użyłam włoskich)
200g rodzynek

1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą.

2. Masło utrzeć z cukrem (przez 4-5 minut).

3. Zmniejszyć obroty miksera i ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu przez chwilę miksować na najniższych obrotach, aż składniki dobrze się połączą.

4. Do masy dodać mąkę w dwóch turach, krótko, ale dokładnie wymieszać (ciasto ma być gęste).

5. Następnie dodać poszatkowaną gorzką czekoladę, 2/3 czekolady typu aero, orzechy, z których odłożyć dwie garści do posypania wierzchu i rodzynki, wymieszać.

6. Odłożone orzechy wymieszać z resztą napowietrzonej czekolady i z 50g czekolady mlecznej.

7. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ja piekłam w dwóch keksówkach o wymiarach 20x11cm, wierzch posypać orzechami wymieszanymi z czekoladą. Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 35 minut (ciasto jest tak naładowane dodatkami, że musi się piec powoli).

8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Jest to bardzo ważne, ponieważ ciasto świeżo upieczone bardzo źle się kroi. Dopiero jak dobrze wystygnie daje się kroić na ładne plastry (kroić dość grube plastry).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation