Design

Design

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą

Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
200g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (użyłam brązowego i jeśli wolimy słodsze możemy dodać trochę więcej cukru)
2 jajka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
150g poszatkowanej gorzkiej czekolady

1. Mąkę wymieszać z sodą i solą.

2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 3 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki się połączą.

3. Dodać aromat, wymieszać. Wsypać mąkę i dokładnie, krótko wymieszać (powstanie gęsta masa). Dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać (można rękoma).

4. Z ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachować odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170oC na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180-190oC).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation