Kuchnia

zdrowe chlebki

Pełnoziarnista orkiszowa ciabatta

Składniki
Na zaczyn:
7g drożdży
200ml letniej wody
175g mąki chlebowej
Na ciasto:
7 g drożdży
30ml ciepłego mleka
200ml letniej wody
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli
250g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
75g mąki chlebowej

Przygotowanie
Na początku należy przygotować zaczyn. Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody. Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże i resztę letniej wody. Wszystko dokładnie wymieszać, powstałe ciasto pozostawić w misce przykrytej ściereczką na 12 godzin.
W miseczce wymieszać drożdże z letnim mlekiem. Tak przygotowaną mieszankę należy dodać wraz z oliwą i wodą do odstawionego 12godzin wcześniej zaczynu, wszystko dokładnie wymieszać. Mąki i sól należy zmieszać ze sobą. Następnie stopniowo dodać mieszankę mąk i soli, cały czas miksując mikserem. Ciasto jest wtedy dość luźne.
Tak wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 2 godziny.
Posypać blachę do pieczenia mąką.
Po upływie 2 godzin należy posypać ręce mąką i wsadzić je w ciasto, unikać już ugniatania, chodzi tylko o podzielenie ciasta na połowę, uformować dwa bochenki o grubości około 3 cm, pozostawić jeszcze na 20 minut.

Piec w temperaturze 220stopni przez 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation