Kuchnia

przepisy dietetyczne

Zdrowy fast food, calzone

Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
250ml ciepłego mleka
1 całe jajko i jedno osobno białko i żółtko
2 łyżki oliwy z oliwek
40g drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Farsz:
1 paczka warzyw orientalnych Iglotex
500g mięsa mielonego z szynki
3 ząbki czosnku
2 garście kiełków do smażenia
1 łyżka oleju/oliwy
łyżka sosu sojowego, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki czosnku granulowanego, troszkę gorczycy i czarnego pieprzu
Sos:
mały kubeczek jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz
opcjonalnie można dodać pół łyżeczki musztardy Dijon

Przygotowanie pieczonych pierogów należy zacząć od zrobienia zaczynu. Zmieszać drożdże z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie należy rozgrzać na patelni tłuszcz, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i kiełki, podsmażyć, dorzucić do tego mięso mielone i dokładnie usmażyć co jakiś czas mieszając. Na końcu wrzucić warzywa i przyprawy, smażyć do rozmrożenia się warzyw (około 8minut), przykryć pokrywką i trzymać tak jeszcze około 10-15 minut aż warzywa zmiękną.
Po tym czasie zdjąć nasz już gotowy farsz z ognia, odstawić do wystudzenia. Zabrać się za przygotowywanie ciasta: mąkę, jajko i żółtko (drugie białko zostawić), resztę mleka, oliwę, sól wymieszać, dolać do tego wyrośnięty już zaczyn i wyrabiać do tego momentu, aż ciasto będzie bez problemu odklejać się od dłoni (około 7minut), w razie potrzeby, gdy ciasto będzie za gęste, dolać ciepłej wody. Ciasto pozostawić na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos, mieszając jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Stolnice lub blat podsypać lekko mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 1cm, wycinać dość spore koła, najlepiej od jakiejś miski i nakładać do środka farsz, tak jak jest to pokazane na jednym ze zdjęć, na końcu zaklejać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do nagrzanego do 200stopni piekarnika posmarować pierogi białkiem, które pozostało po drugim jajku. Piec około 25minut aż do zrumienienia. Najlepiej smakują ciepłe. Są również idealne do zabrania ze sobą na wynos. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation