Kuchnia

Przepisy

Pieczeń rzymska z jajkiem w sosie chrzanowym [WIDEO] - Beszamel.se.pl


Składniki

1,5 kg mielonej chudej wołowiny

2 jajka surowe

3 jajka na twardo

Cebula

Sól

Pieprz czarny

Oliwa z oliwek

3 szczypty mąki

Odtłuszczony serek homogenizowany

Chrzan

Przygotowanie krok po kroku:

2 surowe jaja rozbić i dodać do mielonego mięsa wołowego. Dokładnie wymieszać.

Cebulę zetrzeć na tarce, dodać do niej biały serek homogenizowany, przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki starannie wymieszać ze zmielonym mięsem.

Formę do keksu ze szkła żaroodpornego posmarować odrobiną oliwy i posypać mąką. Do tak przygotowanej formy wyłożyć połowę masy mięsa mielonego.

Jaja ugotowane na twardo pokroić w plasterki i ułożyć wzdłuż na mięsie mielonym, jeden przy drugim. Całość przykryć pozostałą masą mięsa. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec około 1 godziny.

W trakcie pieczenia przygotować sos chrzanowy, miksując serek homogenizowany z łyżeczką tartego chrzanu, solą i pieprzem tak długo, aż mieszanka stanie się puszysta.

Pieczeń można podawać zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation