Kuchnia

kuchnia

Pierożki leniwe wg przepisu z 1904r. |

Pierożki leniwe
Składniki

250 g twarogu
50 g mąki
2 szt żółtek
1 łyżeczka masła
Odrobina soli
Odrobina bułki tartej

Przygotowanie

Do jednej miski wkładam wszystkie składniki: twaróg, mąkę, żółtka, masło i odrobinę soli.
Mieszam wszystko dokładnie i zaczynam lekko wyrabiać ciasto rękoma.
Ciasto przekładam na stolnicę oprószoną mąką i nadaję mu owalny kształt. Powinien się uformować podłużny, grubszy "ciastowy sznurek" :)
Tak uformowane ciasto przyciskam nożem i zaczynam je ukośnie kroić na małą kostkę.
Leniwe gotuję we wrzącej i osolonej wodzie. Jak tylko wypłyną, znaczy że są już gotowe.
Na patelni podgrzewam odrobinę masła z bułką tartą. Pilnuję, żeby bułka tarta się nie przypaliła :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation