Kuchnia

kuchnia

Napoleonka na herbatnikach z budyniem, bez pieczenia

Składniki na krem:
1200ml mleka
200g masła
szczypta soli
1 szklanka cukru (ok. 220g)
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej (ok. 90g)
3 budynie śmietankowe

Dodatkowo:
40 sztuk herbatników (140g = 2 opak. po 5 paczuszek Mini Betini)
cukier puder do oprószenia

Wykonanie:
Ok. 900ml mleka zagotować ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku (300ml) wymieszać budynie i mąkę pszenną na jednolitą, gładka masę.
Gdy mleko zacznie się gotować wlać masę budyniową i dalej gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotować do czasu aż masa dość mocno zgęstnieje (jak za mało odparujemy budyń, to krem może wyjść zbyt rzadki). Po ugotowaniu zestawić garnek z palnika (ewentualnie wynieść go w chłodne miejsce), przykryć folią i pozostawić. Ostudzony budyń miksować przez kilka minut, by go nieco rozbić i by łatwiej łączył się potem z masłem.
Miękkie masło utrzeć na biały, puszysty krem i stopniowo dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując, do uzyskania gładkiego kremu.
Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno poukładać jedną warstwę herbatników, a na nią wyłożyć masę budyniową, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation