Uroda

zioła

Dereń jadalny
123RF
Dereń jadalny

W kuchni możemy używać derenia zarówno do deserów, jak i do dań mięsnych. Popularnym dodatkiem do mięs jeszcze kilkanaście lat temu była galaretka z derenia. Dziś najłatwiej ją zrobić dodając odciśnięty np. w sokowirówce sok z owoców z substancją żelującą (dodajmy też trochę cukru).

Bardzo smaczny jest też dereniowy dżem. Potrzebne nam będzie1,5 kg owoców derenia (po przetarciu powinien zostać 1 kg przecieru), 1 kg cukru żelującego i woda. Owoce myjemy, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Przecieramy przez grube sito, aby oddzielić pestki. Przecier ponownie gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, dodajemy cukier i wlewamy do wyparzonych słoików.

Jedną z najbardziej znanych polskich nalewek jest dereniówka, którą przygotowujemy z owoców, cukru i alkoholu. Owoce zasypujemy cukrem, po kilku dniach zalewamy alkoholem, a po kilku miesiącach leżakowania, klarujemy. Dereń jadalny

Dereń jadalny to kolejna zapomniana w Polsce roślina. Czerwone, błyszczące owoce przypominają trochę żurawinę. Dereń owocuje na przełomie lata i jesieni.

Zbiera się w pełni dojrzałe owoce (najlepiej takie, które bardzo łatwo oderwać od ogonka). Jest bogaty w witaminę C i inne antyoksydanty. Wspomaga trawienie i ma korzystne działanie na drogi moczowe. Dawniej w medycynie ludowej przetwory z derenia traktowano jako lek podawany na gorączkę, anemię lub dolegliwości żołądkowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation