Kuchnia

słodkie

KOSTKA CZEKOLADOWA Z GALARETKĄ I OWOCAMI
Ciasto czekoladowe:

225g mąki pszennej
260g drobnego cukru
80g kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 duże jajka
1 szklanka (250ml)mleka
120ml oleju rzepakowego
1 szklanka wrzącej wody
Wszystkie składniki (poza wodą) powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. W drugiej misce lekko roztrzepać jajka, mleko, olej i cukier. Do mieszanki dodać suche składniki i wymieszać krótko rózgą tylko do połączenia składników. Dodać wrzącą wodę i wymieszać. Ciasto przelać (będzie bardzo płynne) do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x40cm. Piec w temperaturze 175o przez 25-30 minut.

Galaretka z owocami:

3 galaretki wiśniowe
200g malin (mogą być mrożone)
200g borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody. Wystudzić, odstawić do lekkiego stężenia. Owoce ułożyć na cieście, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.

Mus czekoladowy:

350ml śmietany 30% lub 36%
350g gorzkiej czekolady 60%
6 średnich jajek w temperaturze pokojowej
60g cukru
szczypta soli
50g białej czekolady - do dekoracji
Śmietankę przelać do garnuszka i mocno podgrzać (ale nie wolno jej zagotować). Zdjąć z palnika, dodać drobno posiekaną czekoladę i poczekać 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu. Przestudzić (nie powinien być ciepły, ale powinien być płynny). Białka oddzielić od żółtek. Dodać żółtka do czekolady i wymieszać trzepaczką. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Ubite białka dodać do musu i delikatnie wmieszać szpatułką. Gotowy mus wyłożyć na galaretkę. Schłodzić. Można udekorować startą białą czekoladą.
searchingforanamaranth.blox.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation