Kuchnia
słodkie
Karpatka - przepis ze Smaker.pl
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mleka
130 g cukru
1 cukier wanilinowy
4 żółtka
1 jajko
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
350 g masła
cukier puder do oprószenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Przygotowanie
Wodę i masło podgrzewamy w rondelku. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy (najlepiej wałkiem) aż powstanie jednolita, gładka, szklista masa. Studzimy. Zimną masę miksujemy, dodajemy stopniowo po jednym jajku i proszek do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 25x36 cm smarujemy masłem i obsypujemy delikatnie mąką. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część przekładamy do blaszki i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°. Pieczemy 20-25 minut do zbrązowienia ciasta. UWAGA!!!! W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasto opadnie.
W ten sam sposób pieczemy drugą część ciasta. Studzimy.
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajka. Do gotującego mleka wlewamy gotową mieszankę, mieszając gotujemy aż do powstania gładkiego budyniu. Budyń przykrywamy folią spożywczą (tak aby stykała się z budyniem - w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha), odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ucieramy na puch, ciągle miksując dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą przekładamy ciasto (najlepiej w blaszce, w której wcześniej piekliśmy). Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
MA==