Kuchnia

słodko

MangoPapaja: Żytnie ciasto z jabłkami

Składniki (na keksówkę 10x 20 cm):

250 gram jabłek
1 łyżeczka cynamonu
70 gram mąki migdałowej
150 gram mąki żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 gram masła
50 gram miodu
50 gram cukru
75 ml mleka
1 jajko
płatki migdałów do oprószenia ciasta

Jabłka obieram, pozbawiam gniazda nasiennego i kroję w kostkę. W sumie uzyskuję 200 gram pokrojonych jabłek. Posypuję cynamonem i odstawiam. Mąki przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Masło podgrzewam z miodem i cukrem, do rozpuszczenia ostatniego składnika a następnie ostudzić. Do ostudzonej masy dodaję mleko i jajko, całość roztrzepuję do połączenia składników. Do suchych składników dodaję mokre oraz pokrojone jabłka i całość dokładnie mieszam. Formę smaruję masłem, obsypuję otrębami i wkładam do niej ciasto. Wyrównuję wierzch i obsypuję migdałami. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce. Przed podaniem można obsypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation