Kuchnia

słodko

Sezamowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i makiem

Sezamowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i makiem (forma 20 cm)

100 g masła w temperaturze pokojowej

2/3 szklanki cukru

4 łyżki tahiny (opcjonalnie)

3 jajka

1 szklanka mąki

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

2/3 szklanki zmielonych migdałów + 3 łyżki maku

4 łyżki śmietany (lub 6 łyżek mleka)

2 łyżki wody pomarańczowej

1 duża brzoskwinia

lukier + podprażone pistacje (do dekoracji)

Masło dobrze utrzyj z cukrem na puszystą i lekką masę, dodaj tahinę i miksuj jeszcze chwilę. Nie przerywając miksowania dodaj jajka, wbijając następne po tym, jak poprzednie dokładnie połączy się z masą. Do oddzielnej miski przesiej mąkę, dodaj zmielone migdały, sodę i wszystko dobrze wymieszaj. Wsyp 1/3 mikstury do masy maślano – jajecznej i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj dwie łyżki śmietany i jedną łyżkę wody pomarańczowej, dalej miksuj. Dodaj następną porcję mąki i kolejno śmietany i wody pomarańczowej. Wsyp ostatnią porcję mąki i miksuj dosłownie chwilę. Masę przelej do natłuszczonej formy (20 cm), wygładź, a na wierzchu połóż plastry brzoskwini lekko je dociśnij.

Piecz w 180 stopniach przez 40 minut, następnie przykryj wierzch ciasta folią aluminiową i dopiekaj jeszcze trzydzieści minut. Ciasto jest upieczone w momencie, w którym wierzch jest sprężysty, a patyczek zanurzony w cieście wychodzi z niego suchy. Pozostaw ciasto do ostygnięcia, następnie polukruj i posyp lekko podprażonymi, drobno posiekanymi pistacjami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation