Kuchnia

gotowanie

Kurczak pieczony w pomarańczach



Przepis:

1 sztuka Kurczak (cały )
2 sztuki pomarańczy
8-10 sztuk ziemniaki
4-5 łyzeczek zioła prowansalkie Prymat
3 ząbki czosnek
3 sztuki cebula
2 łyżeczki sól ziołowa Prymat
3 łyżeczki przyprawa do ziemniaków Prymat
2 łyżki masło
sól i pieprz
0,5 szklanki bulion drobiowy


Kurczaka dokładnie myjemy i nacieramy wewnątrz i na zewnątrz ziołami prowansalskimi i solą ziołową.. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, czosnek obieramy i kroimy na połówki oba składniki przyprawiamy solą delikatnie i pieprzem ii wkładamy do środka kurczaka. Pomarańcze sparzmy i kroimy w na pół i w półksiężyce. Wkładamy do środka kurczaka. Spinamy kurczaka wykałaczkami żeby nie wypadł "farsz". Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy przyprawą do ziemniaków (w moim wykonaniu do kombiwaru) na ziemniaki układamy kurczaka piersią do góry. dokładamy pokrojone pomarańcze na wierzch kurczaka kładziemy kawałeczki masła. Pieczemy około 1.5 godziny obracając w połowie pieczenia kurczaka na drugą stronę i przemierzając ziemniaki. Jeżeli po tym czasie kurczak jeszcze nie jest upieczony dopiekamy go jeszcze. Podajemy z pieczonymi ziemniakami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation