Kuchnia

WIELKANOC 2018

Potrzebujesz

4 filety z dorsza
1 cukinia
1 bakłażan
2 czerwone papryki
2 marchewki
6 pomidorów
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
1 wiązka bazylii
4 gałązki tymianku
1 liść laurowy
1/2 cytryny
3 łyżki oleju z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieczywo np. francuska bagietka


Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Cukinię i bakłażana opłukać i pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Papryki obrać obieraczką ze skórki, wyciąć pestki i ogonek, pokroić w kostkę. Marchewki obrać oraz pokroić w cienkie krążki.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić czosnek i cebulę oraz zeszklić. Dodać resztę pokrojonych jarzyn i dusić przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W garnku zagotować wodę, zgasić ogień i wrzucić pomidory do wrzącej wody na 1 minutę. Obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki oraz dodać do duszących się warzyw. Dodać tymianek i liść laurowy oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu położyć filety oraz posypać solą, pieprzem i papryką. Pokropić resztą oleju oraz spryskać sokiem z cytryny. Włożyć do piekarnika na 20 minut.
Listki bazylii opłukać i pokroić. Podawać gorące warzywa posypane posiekaną bazylią razem z rybą i z dodatkiem pieczywa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation