Kuchnia

ciasta

Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Składniki (blacha 25x35cm):

- 300-400g herbatników maślanych
- 2 galaretki cytrynowe
- 500g sera twarogowego z wiaderka
- 100g masła
- 2 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/2 szkl. mleka
- sok z cytryny oraz otarta skórka
- 330 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę oraz ser i dalej dokładnie mieszamy.

Układamy warstwę herbatników na blaszce, żelatynę moczymy w odrobienie wody, a w tym czasie podgrzewamy mleko i zalewamy gorącym żelatynę. Kiedy się rozpuści, wlewamy do masy serowej
i mieszamy. Pianę z białek dodajemy również do masy i delikatnie mieszamy. Wylawamy na herbatniki. Wykładamy drugą warstwę herbatników i wstawiamy do lodówki.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i kiedy ostygnie miksujemy z ubitą śmietanką. Wylewamy na stężałą masę sernikową. Ponownie chłodzimy.

Drugą galaretkę przygotowujemy według przepisu i wylewamy na stężąłą piankę.

Chłodzimy najlepiej przez całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation