Kuchnia

ciasta

Chałwowiec ciasto bez pieczenia

Składniki:
masa
2 budynie śmietankowe
kostka masła
900 ml mleka
4 łyżki cukru
150 g chałwy

dodatkowo
2 duże paczki herbatników
słoik powideł śliwkowych
pół szklanki śmietany 30%
2 łyżeczki cukru
wiórki czekoladowe



Wykonanie:
Budynie ugotować na mleku z cukrem. Odstawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na całą noc. Masło przygotować, wyjmując je z lodówki aby się ogrzało. Masło utrzeć mikserem dodając po jednej łyżce budyniu, na końcu dodać startą chałwę na tarce o grubych oczkach. Herbatniki wyłożyć na dno brytfanki, przykryć je cienką warstwą powideł a powidła połową masy chałowej. Wyłożyć herbatniki, na nie wyłożyć kolejną warstwę powideł i masy. Całość przykryć herbatnikami. Śmietanę ubyć na sztywno z cukrem, posmarować nią górę ciasta. Deser wstawić do lodówki na co najmniej noc. Podawać posypane wiórkami czekoladowymi.
Przepis na brytfankę 24 cm x 27 cm
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation