Kuchnia

Śledzie, owoce morza

Śledzie w zalewie octowej


Składniki

1 kg śledzi
2 duże cebule
3 szklanki wody
1 szklanka octu
10 ziaren pieprzu
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki cukru

Przygotowanie

Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Etap ten jest konieczny aby wypłukać sól ze śledzi. Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną)
W garnku gotujemy przez kilka minut wodę z cukrem i przyprawami. Pod koniec wlewamy ocet, wyłączamy gaz, przykrywamy przykrywką i odstawiamy garnek do czasu aż zalewa wystygnie. Cebulę kroimy na piórka, zasypujemy ją solą, żeby zmiękła. Odsączone śledzie kroimy w paski. W słoiku układamy naprzemiennie warstwy śledzi i cebuli. Na koniec wlewamy zimną zalewę i zakręcamy. Śledzie są dobre po 24h. Jednak im dłużej stoją tym są lepsze :)
To mój faworyt. Najlepiej smakują w formie kanapki: chleb żytni-pszenny na zakwasie, śledzie, sałata i cebulka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation