Kuchnia

Śledzie, owoce morza

DANIA WARTE GRZECHU
MINTAJ Z PAPRYKĄ I ANANASEM

Tym razem coś na piątkowe popołudnie,
smaczna ryba z papryką i ananasem.
Idealna dla wielbicieli ryby po grecku tylko w słodszej wersji.

SKŁADNIKI dla 6 osób:

0,5 kg fileta z mintaja lub innej ryby
1 średniej wielkości por
1 mała cebula
1 mała papryka czerwona
0,5 puszki ananasów w kawałkach + 5 łyżek soku z ananasa
4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego
przyprawy : sól, pieprz, ziele angielskie, łyżeczka cukru
0,5 szklanki wody do podlania
sok z cytryny
mąka

Sposób przygotowania
1.Filet pokroić na kilka części, skropić cytryną oraz przyprawić solą i pieprzem.
Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron.

2. Cebulę pokroić na drobno, seler w krążki i razem zeszklić na oleju.
Następnie dodać paprykę pokrojoną w plasterki. Jak się papryka przesmaży
i zmięknie dodać pokrojone ananasy z puszki
oraz 5 łyżek soku z ananasa – razem wszystko przemieszać.

3. Doprawić do smaku i dodać łyżeczkę cukru, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy.
Podlewamy 0,5 szklanką wody. Wszystko przemieszać ze sobą.

4. Połączyć przesmażone warzywa z rybą i delikatnie przemieszać.

5. Pozostawić na noc w chłodnym miejscu aby smaki się przegryzły ze sobą.

Źródło
http://mojekuchennesmaki.blox.pl/tagi_b/633/ryba.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation