Kuchnia

wedliny

Domowa szynka z szynkowara i nie tylko i o peklowaniu słów kilka


Domowa szynka z szynkowara
proporcje na 1 kg mięsa

Wywar ziołowy:

500 ml wody
przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna jałowca, 4 ziarna kolendry, 1 łyżeczka tymianku, trochę zmielonego pieprzu

Wodę z przyprawami zagotować i gotować przez 15 minut, odcedzić, zostawić do wystudzenia.

Peklowanie:

cały wystudzony wywar
kilka ząbków czosnku (wedle uznania)
40 g soli kamiennej (może być trochę więcej)
szczypta cukru
1 g saletry potasowej (można dodać maksymalnie 2 g, ja dodaję nawet mniej niż 1 g)

Ząbki czosnku obrać i pokroić na kawałki. Do wywaru dodać czosnek, sól, cukier i saletrę, dobrze wymieszać. Włożyć mięso (powinno być całkiem przykryte) i wstawić do lodówki na tydzień. W międzyczasie kilka razy odwrócić.

Parzenie:

Mięso wyjąć z zalewy, upakować do szynkowara, docisnąć sprężynę (zgodnie z instrukcją), szynkowar wstawić do garnka z wodą nagrzaną do 80-90 st. C i parzyć w tej temperaturze ok. 2-3 godziny. Wystudzić, zostawić w szynkowarze i wstawić do lodówki do schłodzenia. Potem wyjąć i szynka jest już gotowa do jedzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation