Kuchnia

wedliny

Przepis: Szyneczka drobiowa z szynkowaru •

Tą szyneczką zajada się mój najmłodszy syn i nie chce słyszeć o innej.

trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min

Szyneczka drobiowa z szynkowaru - SKŁADNIKI:
1 kg piersi z kurczaka
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru
100 ml wody zimnej
ok 1 łyżka soli / zależy od smaku
pieprz
papryka słodka


Szyneczka drobiowa z szynkowaru - PRZYGOTOWANIE:
Piersi kroimy w kostkę ok 2 cm. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Mieszamy ręcznie ok 20 min, aż mięso będzie się mocno kleiło do ręki. Odstawiamy do lodówki na ok 24-30 h. Po tym czasie dodajemy do wody żelatynę i czekamy ok 20 min, aż napęcznieje porządnie, wówczas dodajemy cukier puder, mieszamy i dodajemy do mięsa. Całość znów wyrabiamy ręką ok 10 min. Do szynkowara wkładamy woreczek i partiami wkładamy mięso, porządnie uciskając, żeby nie było wolnych przestrzeni i aby nie było powietrza między partiami mięsa. Tak zapakowany mięsem woreczek szczelnie zamykamy i dociskamy sprężyną szynkowaru. Szynkowar wkładamy do lodówki na ok 4 godzinki, żeby mięsko się dobrze ułożyło i przeszło jak należy smakami. Do garnka wstawiamy szynkowar i wlewamy wodę do 3/4 wysokości szynkowara. Całość podgrzewamy do temp 80*C. W tej temperaturze parzymy ok 1,5 h. Wyjmujemy szynkowar i wstawiamy do zimnej wody az się schłodzi. Kiedy jest zimny wstawiamy do lodówki na noc. Rano cieszymy się szyneczką z kurczaka z kawałkami mięsa. PYCHOTKA!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation