Kuchnia

kapusta

Kapusta pekińska faszerowana białym serem i kaszą jaglaną - błyskawiczne jarskie gołąbki. | Poezja Smaków

Składniki na 8 sztuk:

duża główka kapusty pekińskiej
400 g twarogu półtłustego
100 g kaszy jaglanej ugotowanej według opisu na opakowaniu
biała (nie żółta) cebula
20 dag pieczarek
2 łyżki masła
1 jajo
300 ml bulionu
sól i pieprz ziołowy
tłuszcz do podsmażenia pieczarek


Wykonanie:

1. Z kapusty pekińskiej zdjąć osiem największych liści, wyciąć twarde (białe) części i króciutko sparzyć je wrzątkiem. Pozostałą kapustę pozostawiamy na surówkę.

2. Biały ser dokładnie rozgnieść widelcem, dołożyć kaszę, masło, jajko oraz bardzo drobniutko posiekaną połowę cebuli. Wyrobić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podzielić na osiem równych części i nałożyć po jednej do każdego wcześniej przygotowanego liścia kapusty, zawijając w zgrabne gołąbki. Przełożyć do pasującego rozmiarem naczynia, by nasza kapusta była ściśnięta.

3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekane w plastry pieczarki oraz drugą połowę cebuli i podsmażyć z dodatkiem soli by zmiękły. Podlać bulionem i dusić 10 minut. Przelać na gołąbki.

4. Gołąbki piec pod przykryciem przez 25 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Temperatura 170 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation