Kuchnia

kuchnia

» Babka a la Oreo – przepis
SKŁADNIKI NA CIASTO:

1 3/4 szklanki mąki tortowej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

szczypta soli

85 g kakao

3/4 szklanki wrzącej wody

85 g czekolady deserowej

3/4 szklanki maślanki

170 g masła, roztopionego

1 szklanka cukru

2 jajka

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji



SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

1/3 szklanki zmielonych ciastek Oreo ( ok. 8-9 szt )

113 g sera białego, mielonego

3 żółtka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji

1/3 szklanki cukru

2 łyżki mąki tortowej



SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

1 szklanka cukru pudru

2-3 łyżki mleka

1 ciastko Oreo

Zmielone ciastka wkładamy do miski razem z białym serem, żółtkami, wanilią, cukrem oraz przesianą mąką. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wkładamy do lodówki, aż przygotujemy ciasto na babkę.

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. W oddzielnej miseczce przesiewamy przez sitko kakao, następnie łączymy za pomocą trzepaczki z wrzącą wodą oraz czekoladą połamaną na kawałeczki. Mieszamy, aż do momentu rozpuszczenia czekolady ( jeśli czekolada nie będzie chciała się rozpuścić masę możemy roztopić nad parą wodną ). Następnie dodajemy maślankę i ponownie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Roztopione masło o temp. pokojowej mieszamy razem z cukrem, następnie dodajemy jajka i miksujemy, aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Pod koniec miksowania dodajemy wanilię oraz sól. Do masy dodajemy w 3 częściach suche składniki naprzemiennie z masą czekoladową, delikatnie łącząc za pomocą drewnianej łyżki. Połowę masy przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. Następnie wykładamy schłodzoną masę z ciastek Oreo ( masa nie powinna dotykać boków formy ), wykładamy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min, sprawdzamy patyczkiem jeśli jest prawie suchy ciasto jest gotowe. Ciasto zostawiamy do wystudzenia w formie.

Cukier puder przesiewamy przez sitko, dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką do całkowitego połączenia. Masa powinna być gęsta, ale jednocześnie lekko płynna. Pokrywamy ostudzone ciasto i posypujemy pokruszoną, ciemną częścią ciastka Oreo. Ciasto zostawiamy na 15 min. do stężenia lukru. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation