Kuchnia

przekąski

Ratatouille

1 średni bakłażan (pokrojony w półksiężyce o grubości ok. 5 mm)
1 średnia cukinia (pokrojona na plasterki o grubości ok. 5 mm, dobrze posolony)
1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
1 duża cebula (drobno pokrojona)
3 ząbki czosnku (drobno pokrojony albo przeciśnięty przez praskę)
2 dojrzałe pomidory (w ostateczności zastępujemy je dobrymi pomidorami z puszki; pokrojone w kostkę)
oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz


Krok 1. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie z oliwek (2 łyżki) na dużej, teflonowej patelni.

Krok 2. Dokładamy cukinię i bakłażana, mieszamy, żeby dokładnie pokryły się oliwą, przykrywamy i dusimy przez ok. 5 minut.

Krok 3. Dodajemy pomidory i paprykę, mieszamy i smażymy bez przykrycia jeszcze przez 4-5 minut.

Krok 4. Na koniec posypujemy po wierzchu warzywa ziołami, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy całość. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu i serwujemy.

Ratatouille smakuje wybornie podane z ciepłą, francuską bagietką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation