Kuchnia

Kuchenne inspiracje

Tort malinowy podwójnie czekoladowy

Składniki na ciasto (o średnicy 21 cm):
5 jaj
120 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
120 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 g kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
50 g startej na dużych oczkach gorzkiej czekolady

Spód tortownicy o średnicy 21 – 22 cm wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie gładka i lśniąca dodać żółtka, całość zmiksować, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Do masy jajecznej przesiać wymieszane obie mąki, kakao, proszek do pieczenia – delikatnie wymieszać. Na koniec wmieszać do ciasta starta gorzką czekoladę. Ciasto przelać do tortownicy i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 20 – 25 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Ciasto wyjąć z piekarnika, przykryć lniana ściereczka i zostawić do ostygnięcia.

Krem czekoladowy:
375 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
50 g masła
Serek mascarpone powinien być w temperaturze pokojowej.
Do garnka wrzucić posiekaną drobno czekoladę oraz masło – wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać. Do serka mascarpone dodać rozpuszczona i ostudzoną czekoladę, zmiksować razem na gładki krem.

Mus z białej czekolady;
375 g śmietany 30%
125 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
50 g masła
1 łyżka żelatyny
3 łyżki wody
200 g malin
Serek mascarpone powinien być w temperaturze pokojowej.
Do garnka wrzucić posiekaną drobno białą czekoladę, śmietanę oraz masło – wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Do serka mascarpone dodać ostudzoną czekoladę oraz rozpuszczoną żelatynę - całość zmiksować na gładki krem.

Krem malinowy
1 galaretka malinowa
250 g śmietany 30%
200 g malin
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać galaretkę – zmiksować. Do masy dodać maliny i ponownie wymieszać. Krem malinowy schłodzić w lodówce. Kiedy masa zacznie tężeć, można wykładać ją na tort.

Dodatkowo do przyozdobienia tortu:
200 g malin
polewa z białej czekolady
polewa z czekolady deserowej

Składanie tortu
Ostudzony czekoladowy biszkopt podzielić na 3 blaty. Wokół pierwszego blatu zapiąć obręcz tortownicy i wyłożyć krem czekoladowy, przykryć drugim blatem.

Tort odstawić do lodówki i w tym czasie przygotować krem z białej czekolady.
Na drugim blacie wyłożyć biały krem i maliny, przykryć trzecim blatem. Tort wstawić do lodówki i przygotować krem malinowy.

Zdjąć obręcz z tortu. Kiedy masa malinowa zacznie tężeć, można ja wyłożyć na górną część i boki tortu. Ciasto schłodzić w lodówce około godziny.

Na koniec wierzch tortu ozdobić malinami i polewą z gorzkiej i białej czekolady.

Smacznego :- )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation