Kuchnia

Kuchenne inspiracje

picante-jalapeno.blogspot.com: Zimowa tarta jagodowo-jeżynowa

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki mąki amarantusowej
1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 kostka masła (200g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zimna woda - opcjonalnie
szczypta soli

Nadzienie:
1 litr jogurtu (najlepiej jogurt typu greckiego, ale naturalny także się sprawdzi)
2 szklanki jagód i jeżyn mrożonych (w sezonie mogą być świeże)
2 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach wody
2-3 kostki czekolady deserowej
3 łyżki siekanych orzechów włoskich


Wykonanie:
Z wszystkich rodzajów mąki wymieszanych z proszkiem do pieczenia, soli, jajka, cukru pudru, i posiekanego nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny (jeśli jest zbyt zwarte dodajemy do niego po trosze zimną wodę).
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno foremki. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20-30 minut aby się upiekł. Po wyjęciu z piekarnika ciasto dobrze studzimy.

Jogurt miksujemy blenderem wraz z owocami i cukrem pudrem. Gdy będzie miał jednolitą konsystencję dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 10 minut, a gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na upieczony i ostudzony spód. Rant tarty smarujemy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy owocowa masa stężeje możemy ja udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation