Kuchnia

Przepisy

Obżarciuch: Wielkanocne ptasie mleczko

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

1 galaretka wiśniowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka pomarańczowa
600 ml wrzątku
2 x 500 ml śmietanki 30%
herbatniki (około 40 szt.)

polewa:

100 g masła
6 łyżek cukru
5 łyżek kakao
4 łyżki mleka
1 łyżka mleka w proszku

Wiśniową i agrestową galaretkę, rozpuszczamy oddzielnie w 150 ml wrzątku, a galaretkę pomarańczową w 300 ml wrzątku. Galaretki odstawiamy do wystygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy wystudzoną galaretkę wiśniową. Piankę wiśniową wykładamy na herbatniki i odstawiamy do zastygnięcia. Na zastygniętą warstwę wiśniową wylewamy zimną galaretkę pomarańczową i odstawiamy do stężenia.

Pozostałe 500 ml schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy zimną galaretkę agrestową. Piankę agrestową wykładamy na zastygniętą galaretkę pomarańczową i odstawiamy do stężenia. Na lekko stężałej warstwie agrestowej układamy herbatniki (pianka agrestowa musi być na tyle stężała, aby herbatniki się przykleiły, ale nie utonęły w masie). W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, kakao i mleko w proszku. Przestygniętą polewę wykładamy na herbatniki. Tak przygotowane ostygnięte ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation