Kuchnia

Kuchnia

Murzynek kokosowy


2 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
1 szklanka cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao
5 jajek (białka i żółtka osobno)

Masa kokosowa:

4 białka
20 dag cukru
20 dag wiórków kokosowych


Masa kokosowa: Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

Masło, kakao, cukier i wodę rozpuścić w garnuszku, ostawić do wystudzenia.

Dodać żółtka, ekstrakt, mąkę, proszek i wymieszać.

Na koniec dodać ubitą nas sztywno pianę z białek.



Blachę ( u mnie 22 x33cm) wyłożyć papierem. Na spód wylać około połowy masy czekoladowej.

Następnie za pomocą łyżki na wierzch rozłożyć równomiernie masę kokosową.

Przykryć resztą masy czekoladowej.

Piec w 180*C przez około 40 -45 minut ( lub do suchego patyczka)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation