Kuchnia

Kuchnia

Torcik makowy z kremem z białej czekolady


Składniki na biszkopt:

6 jajek
250g maku (nie gotowanego – suchego)
2 łyżki zmielonych orzechów
150g cukru pudru
120g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

300 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wódki lub rumu
2 łyżeczki cukru

Masa:

500 ml kremówki
300 g białej czekolady

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i stopniowo żółtka. Mąki mieszamy z makiem, orzechami ( można zastąpić migdałami, ale mi się skończyły) i proszkiem i dodajemy do jajek. Delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do wysmarowanej tortownicy (u mnie 25 cm średnicy). Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut (zawsze najlepiej sprawdzać patyczkiem czy jest już suchy). Odstawiamy do wystygnięcia.

Do masy należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i powoli dodawać białą czekoladę. Delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez około 15 sekund ( spokojnie wystarczy do połączenia się składników ). Masę wstawić do lodówki na pół godziny przed nakładaniem na ciasto. Kiedy ciasto jest już zimne ( a najlepiej upiec je dzień wcześniej) przecinamy na 3 części i ponczujemy. Przekładamy masą i szybko wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation