Kuchnia

Jedznko

Wielkanocna sałatka jajeczna z porem i pieczarkami - przepis ze Smaker.pl

Prosta w składzie, szybka w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna. Jeśli chcecie by sałatka mogła dłużej poleżeć w lodówce nie łączce jej z majonezem. Dodajcie go dopiero w dniu kiedy będziecie ją jedli.
Składniki

6 jajek ugotowanych na twardo
1 duży por
20 dag pieczarek
3 łyżki posiekanego szczypiorku
masło
sos: 2 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, kilka kropli soku z cytryny

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie

Pieczarki obieramy i kroimy w mniejsze części. W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki. Gdy będą gotowe lekko je doprawiamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Por (białą i zieloną część) drobno siekamy i przekładamy na sitko. Przelewamy go dwa razy wrzątkiem i następnie zimną wodą.

Do miseczki przekładamy pieczarki, por oraz jajka pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szczypiorek, śmietanę, majonez, przyprawy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 10 minut by składniki się przegryzły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation