Święta i uroczystości

WIELKANOC z Koszem Roznosci

Mazurek wiśnia w czekoladzie


Składniki na spód:

125g Kasi (do pieczenia)
1 i 2/3 szklanki mąki
5 łyżek cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)


boki:

120g masła
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki śmietanki kremówki
łyżeczka ekstraktu waniliowego


wierzch:

50g mlecznej czekolady
łyżeczka oleju
5-6 łyżek konfitury wiśniowej
szklanka wiśni z kompotu lub wiśni w alkoholu
70g gorzkiej czekolady


Spód:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
Dalej ubijając dodać jajko. Na koniec (można ręcznie) wmieszać mąkę.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i wstawić na 15-20 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 23/30cm (podsypując w razie potrzeby mąką), wyłożyć nim dno tortownicy o takich samych wymiarach, wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakłuć w kilku miejscach, piec około 18-20 minut w temperaturze 175st.C (lekko się przyrumieni).
Wystudzić.

Wierzch:
Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać olej i dokładnie wymieszać. Pędzelkiem wysmarować czekoladą wierzch ciasta.

Boki:
Masło utrzeć na puszysty krem (zmieni barwę na zdecydowanie jaśniejszą). Dalej ubijając dodawać cukier puder i miksować jeszcze 3-4 minuty.
Na koniec wmiksować ekstrakt i kremówkę.
Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką (ja użyłam numeru 30) i wycisnąć ranty.

Na czekoladowym spodzie rozprowadzić konfiturę, na nią wyłożyć wiśnie. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę gorzką i wycisnąć ją strużką z woreczka z delikatnie odciętym rogiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation