Kuchnia

Sałatki, surówki + gotowane, smażone i duszone warzywa

Estońska sałatka warstwowa

Składniki
• 400-500 ugotowanych buraczków, startych na tace jarzynowej
• 250 g utartego sera
• 4 jajek na twardo - ja je utarłam na tarce
• 4-5 posiekane ogórki kiszone
• 200 g mrożonego zielonego groszku - ja dałam z puszki
• Dressing:
• 250 g majonezu
• 250 g śmietany
• 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Przygotowanie
1. Wymieszać składniki dressingu.
2. Jeżeli użyjecie mrożonego groszku, trzeba go na sitku zanurzyć na chwilę w gotującej się wodzie (zblanszować). Ostudzić i odcedzić.
3. Układać warstwy w szklanym naczyniu w takiej kolejności:
4. 1. groszek
5. 2. jajka
6. 3. 1/3 dressingu
7. 4. ser
8. 5. buraczki
9. 6. ogórki
10. 7. reszta dressingu
11. Sałatkę zafoliować i schować do lodówki.
12. Przed podaniem można ozdobić zieleniną albo jajkami przepiórczymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation