Kuchnia

Sałatki, surówki + gotowane, smażone i duszone warzywa

Tagliatelle z marchewki w sosie orzechowym

Ten makaron przyrządza się naprawdę ekspresowo. Choć najlepiej smakuje na ciepło, możesz też zabrać go do pracy i spałaszować na zimno.

Składniki:

2 spore marchewki
łyżka oleju z orzeszków ziemnych lub sezamu (można dać nieco mniej)
1 spora łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów (crunchy)
0,5-1 łyżeczka czerwonej pasty curry (do smaku)
łyżka sosu sojowego
łyżka soku z limonki (opcjonalnie)

Do podania:

garść orzeszków ziemnych (mogą być solone lub nie - wedle uznania)
posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania:

Marchewki obierz. Z jednej strony przytnij koniec, umieść na popychaczu i za pomocą krajalnicy z końcówką do tagliatelle potnij na makaron.

Na patelni rozgrzej olej razem z pastą curry, masłem orzechowym, sosem sojowym i sokiem z limonki. Gdy wszystko dobrze się wymiesza, wrzuć makaron z marchewki. Smaż około 5 minut, na średnim ogniu, co chwilę mieszając, żeby sos dobrze pokrył makaron. Podawaj gorące, posypane dymką i orzechami ziemnymi.
Więcej: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,22286960,testujemy-krajalnice-do-makaronu-z-warzyw-i-owocow-dostepna.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation