Kuchnia

pasztety, pulpeciki, kotlety,klopsiki

Kotlety Mielone Just My Delicious

Składniki na kotlety mielone (ok 10 szt):

0,5kg mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 jajko
1/2 szkl bułki tartej
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
ziołowa sól morska do smaku
1 łyżka ziół prowansalskich

Mięso połącz z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami, tak aby masa była jednolita. Uformuj z niej kotlety. Gotowe kotlety wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z każdej strony przez kilka minut, tak aby powstała apetyczna i chrupiąca skorupka, a ich wnętrze odpowiadało Twoim preferencjom.
Kotlety mielone podałam z brukselką zezłoconą na aromatycznym maśle czosnkowym.
Sugestie: Jeśli chcesz do masy mięsnej możesz dodać ulubione zioła i przyprawy, np. tabasco, czy chilli. Mięso z indyka możesz zastąpić innym.

Wersja light: Kotlety upiecz w piekarniku w 180C przez ok 20-30 min. Zrezygnuj z dodatku masła.
Pytanie: Czy kotlety mielone mogę zrobić na zapas i zamrozić?
Odpowiedź: Tak. Zamroź je po usmażeniu/upieczeniu kiedy wystygną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation