Kuchnia

pasztety, pulpeciki, kotlety,klopsiki

Jak u Mamy. Kotlety mielone z cukinią i cebulką.

Kotlety mielone z cukinią i cebulką

Przepis mojej Mamy, podaję autorskie proporcje.

Składniki (2 duże talerze kotletów):

700 g mielonego mięsa (użyłam mieszanego, nada się każde, choć zazw. Mama używa drobiowego)
2 jajka
mleko
ok. 6 łyżek bułki tartej + więcej do obtaczania
sól
pieprz
1 mała cukinia
1 cebula
olej

3 łyżki bułki tartej zalać mlekiem, odstawić do napęcznienia. Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać mięso, jajka i namoczoną (odciśniętą) bułkę, a także sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać dokładnie, a następnie wyrobić dobrze masę. Jeśli jest za rzadka, dodać więcej bułki tartej.

Na patelni dobrze rozgrzać warstwę oleju. Kolejno formować w dłoniach niewielkie, spłaszczone kotleciki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć na niewielkim ogniu na rozgrzanym oleju, po kilka do kilkunastu minut. Osączać następnie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i odkładać na talerz.



Smacznego!!! :)

Więcej: http://gingerbreath.blox.pl/2013/11/Jak-u-Mamy-Kotlety-mielone-z-cukinia-i-cebulka.html#ixzz45K3x5DEL
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation