Sport i fitness

Fitness

Kruche ciasteczka przekładane masą kajmakową

Kruche ciasteczka przekładane masą kajmakową

Mocno kruche ciasteczka, które przełożyłam gotową masą kajmakową. Bardzo proste do zrobienia i niesamowicie pyszne! Szkoda, że wychodzi tylko 20.... Ciasteczka wychodzą bardzo kruche, więc sugeruje po upieczeniu nie ściągać ich z blachy do czasu, aż całkowicie wystygną

Składniki na około 20 ciasteczek:

150g miękkiego masła
55g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
225g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200g masy kajmakowej ( użyłam dulce de leche)

Masło, cukier i wanilię utrzeć na gładką masę. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną i całość zagnieść razem.

Następnie rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 4 -5 mm.

Wstawić do ochłodzenia do lodówki.

Wyjąć po 30 minutach i za pomocą np. kieliszka wyciąć około 40 małych kółeczek.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180*C przez około 10 -12 minut.

Upieczone ciasteczka wystudzić i przełożyć masą kajmakową( tak mniej więcej około 1 łyżeczka masy na każde ciasteczko).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation