Kuchnia

Wędliny.pasty na kanapki

"Drobiowa szynka z chrzanem, w galaretce"

Drobiowa szynka z chrzanem, w galaretce"
Składniki:

1 kg udek drobiowych bez kości i skóry
2 łyżeczki soli peklującej
1 łyżeczka soli morskiej
10 cm korzenia chrzanu
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
2 ząbki czosnku
woreczek do szynkowara
kawałek sznurka


Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę, dodajemy wszystkie przyprawy, żelatynę, ścieramy czosnek oraz kawałek chrzanu. Do szynkowara wkładamy woreczek i upychamy w nim mięso, bardzo ściśle usuwając cały nadmiar powietrza. Zawiązujemy na wierzchu kawałkiem sznurka.

Szynkowar zamykamy przy pomocy sprężyny i odstawiamy do lodówki na dobę.

Następnego dnia w wysokim garnku gotujemy wodę, kiedy osiągnie temperaturę 85 - 90 stopni staramy się ją utrzymać, wkładamy szynkowar (tak, żeby wystawał 4 cm ponad wodę) i parzymy przez półtorej godziny.
Następnie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Zimny szynkowar wyciągamy z wody i wkładamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyciągamy z woreczka, kroimy i podajemy z pastą jajeczną lub majonezem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation