Kuchnia

Kuchnia

Ciasto w kolorach jesieni - PrzyslijPrzepis.pl

Wymiary blachy - 24/35cm

Biszkopt orzechowy :
5 jajek
1,5 łyżki maki
1,5 łyżki bułki tartej
100g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g orzechów włoskich mielonych

Biszkopt jasny :
4 jajka
120g cukru
80g mąki
cukier waniliowy
4 łyżki letniej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny :
Składniki takie same jak w biszkopcie jasnym plus 2 łyżeczki kakao

Masa :
300g masła
250g kremu czekoladowego Nutella
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mleka
3 żółtka
100g orzechów włoskich krojonych
kieliszek likieru Amaretto

Do nasączenia:
3/4 szkl przegotowanej zimnej wody
sok z połowy cytryny
kieliszek Likieru Amaretto
Wszystkie składniki wymieszać

Dodatkowo:
galaretka czerwona
galaretka zielona
50g mlecznej czekolady


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto w kolorach jesieni

1. Biszkopt orzechowy :
Białka ubić , dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru dodać żółtka chwilę ubijać . Mąkę wymieszać z bułką tartą , proszkiem do pieczenia i orzechami , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , wylać do formy , piec 30 minut w 175*C
2. Biszkopt jasny :
Żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i wodą do białości , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać do masy jajecznej , wymieszać , z białek ubić pianę, połączyć z ciastem , wylać na blachę , piec około 30 minut w 175*C
3. Biszkopt ciemny :
Sposób przygotowania taki sam jak przy biszkopcie jasnym , dodając do maki kakao
4. Masa :
Żółtka utrzeć z cukrem , mleko zagotować , gorące cienkim strumykiem wlać do utartych żółtek , mieszając zagotować , wystudzić . Masło utrzeć ,ucierając dodać wystudzone jajka , nutelle ,pokrojone orzechy na koniec Amaretto
5. Każdą galaretkę osobno rozpuścić w 1,5 szkl wody , odstawić do lekkiego stężenia
6. Przełożenie ciasta : Odłożyć kilka łyżek masy do dekoracji , resztę masy podzielić na dwie równe części , na nasączony ciemny biszkopt wyłożyć jedną część masy na masę wylać tężejącą zieloną galaretkę , przykryć jasnym biszkoptem , wstawić do lodówki , jasny biszkopt nasączyć , wyłożyć drugą część masy , wylać tężejącą czerwoną galaretkę , przykryć biszkoptem orzechowym ,nasączyć , wstawić do lodówki , stężałe ciasto udekorować resztą masy i tartą czekoladą .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation