Kuchnia

Bezglutenowe

Najzdrowszy i pyszny vege chleb bananowy

Składniki – forma 22x12 cm

około 3 szklanki płatków owsianych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
3 bardzo dojrzałe banany
1 łyżka oleju kokosowego (można równie dobrze pominąć, lub dodać inny olej)
1/3 szklanki brązowego cukru (pominęłam, możemy też dosłodzić słodzikiem)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki chipsów czekoladowych (przepis poniżej)
+ cynamon, 1 łyżka płatków owsianych do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Jeśli nie posiadacie formy sylikonowej, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Płatki owsiane wrzucamy do blendera i miksujemy około 1-2 minuty, aż będą przypominać mąkę. Zależnie od Waszego blendera, możliwe, że będziecie musieli zatrzymasz urządzenie i zamieszać płatki, by upewnić się, że wszystkie płatki zostały zmiksowane.

2 szklanki mąki owsianej umieszczamy w misce. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę i sól.
W oddzielnej dużej misce, dokładnie rozgniatamy banany na puree. Dodajemy ekstrakt i jeśli używamy –cukier oraz olej. Mieszamy chwilę, aż konsystencja będzie gładka i kremowa.
Partiami dodajemy do mąki i mieszamy/miksujemy do połączenia.


Dodajemy chipsy czekoladowe i lekko mieszamy.
Ciasto wlewamy do przygotowanej blaszki i posypujemy cynamonem oraz płatkami.
Pieczemy przez 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Studzimy 10-15 minut w formie, a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Kroimy w plasterki, Smacznego;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation