Kuchnia

Bezglutenowe

Placki bananowo-kakaowe


Placki bananowo-kakaowe
niedziela, 3 kwietnia 2016
puszyste placki bananowo-kakaowe na śniadanie
[Pin on Pinterest]

Jeżeli nie macie pomysłu na niedzielne śniadanie - służę pomocą i polecam placki bananowo-kakaowe. W tygodniu rzadko zdarza mi się jadać wymyślne śniadania, takie jak naleśniki, gofry czy zapiekane potrawy z jaj, ale weekend to inna sprawa. Weekend jest od rozpieszczania się od samego rana, bo w końcu grunt to dobry początek dnia!

Placki z dodatkiem bananów i kakao przypominają amerykańskie pankejki. Nie wymagają tłuszczu do smażenia, bo świetnie zapiekają się na suchej patelni i to ich duża zaleta (czy ktoś lubi ociekające tłuszczem placki czy naleśniki?). Garść owoców, kleks jogurtu lub śmietanki albo słodka polewa z miodu czy syropu klonowego, a jeżeli do tego wszystkiego dopisze wiosenne słońce za oknem, pełnia szczęścia o poranku zapewniona :)

puszyste placki bananowo-kakaowe na śniadanie
[Pin on Pinterest]

puszyste placki bananowo-kakaowe na śniadanie

Placki bananowo-kakaowe:

1 szklanka mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1 jajko,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1 łyżka oleju,
2 banany,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przesianą mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cukrem.

Jajko rozkłócić widelcem i wymieszać z jogurtem, olejem i ekstraktem waniliowym. Dodać rozgniecione widelcem banany. Składniki mokre dodać do suchych i dokładnie wymieszać.

Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzać i nakładać po dwie łyżki ciasta. Smażyć placki z obu stron. Podawać ciepłe z plasterkami banana, jogurtem, miodem lub syropem klonowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation