Kuchnia

potrawy

Składniki:
3 jajka
250g żółtego sera ( użyłam sera gouda )
3 łyżki majonezu
0,5kg filetów z kurczaka
przyprawa do kurczaka ( użyłam „złocisty kurczak” Kamisa )
olej do posmarowania papieru do pieczenia i do smażenia
350g pieczarek
1 cebula
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz.
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Dodajemy starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia. Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy. Filety z kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki i rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajko oraz majonez i dokładnie mieszamy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia. Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier. Następnie na ciasto serowe wykładamy filety – dość ciasno na około 3/4 długości ciasta.
Na filety wykładamy równomiernie farsz pieczarkowy.
Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę.
Roladę zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation