Kuchnia

potrawy

Paprykarz szczeciński
1 wędzona makrela,
50 g ryżu,
2 marchewki,
1 cebula,
1 papryka czerwona,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku,
liść laurowy,
3-4 kulki ziela angielskiego,
3 łyżki oleju,
sól i pieprz do smaku

Ryż ugotować z odrobiną soli do miękkości i ostudzić. Makrelę obrać ze skóry i oddzielić mięso od ości.

Obrane marchewki i paprykę czerwoną zetrzeć na tarce (na większych oczkach, tak jak do ryby po grecku). Cebulę posiekać w piórka.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Kiedy cebula zeszkli się, dodać starte marchewki i paprykę razem z liściem laurowym, zielem angielskim i paprykami w proszku. Przesmażyć, a kiedy warzywa zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy i wszystko jeszcze raz przesmażyć mieszając.

Kiedy warzywa na patelni lekko ostygną, wyjąć z nich liść laurowy i ziele angielskie. Dodać ryż i mięso wędzonej makreli. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeżeli całość jest za sucha, dodać odrobinę oleju.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation