Kuchnia

SAŁATKI

Przepis na szybką sałatkę z zielonym groszkiem, szynką, serem i koralikami. | Poezja Smaków

Składniki na dwie spore salaterki:

30 dag żółtego sera w kawałku
30 dag szynki drobiowej w kawałku
250 g makaronu koraliki (lub innego drobnego)
1 zielony ogórek
1 czerwona słodka duża papryka
puszka kukurydzy konserwowej
zielony groszek 400 g (może być mrożony)
kubek majonezu lub jogurtu greckiego - wg uznania
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki w proszku, łyżeczka czosnku granulowanego
szczypiorek - kilka gałązek



Wykonanie:

Makaron ugotować z dodatkiem soli wg opisu na opakowaniu. Przelać go wodą, odsączyć i pozostawić do wychłodzenia. Groszek ugotować tak by był jędrny - nie rozgotować go, pozwolić mu ostygnąć. Kukurydzę odsączyć, ogórka obrać i pokroić w kostkę, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę, podobnie postąpić z serem i szynką. Szczypiorek posiekać.

Wszystkie składniki włożyć do dużego naczynia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Czosnek połączyć z majonezem lub jogurtem (lub pół na pół) i dodać go do sałatki dokładnie mieszając. Schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation