Kuchnia

obiad

Ryż po prowansalsku z kurczakiem i pieczarkami - PrzyslijPrzepis.pl

40min

Składniki
2 woreczki ryżu
10 pieczarek
10 dag żółtego sera
2 ząbki czosnku
pół dużej cebuli
pół piersi z kurczaka
zioła prowansalskie
pieprz
400 ml bulionu
Sposób przygotowania przepisu:

Ryż po prowansalsku z kurczakiem i pieczarkami

1. Pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć na oleju.
2. Kurczaka pokroić w dużą kostkę i dodać do pieczarek i cebuli z dodatkiem pieprzu. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek.
3. Na dużą głęboką patelnię wsypać ryż z dwóch woreczków i bulionem. Ryż będzie gotowy, gdy cała woda wsiąknie w niego. Jednak przed dodaniem pozostałych składników należy sprawdzić go, gdyż różne są patelnie i podana ilość wody może nie wystarczyć.
4. Do gotowego ryżu dodać pieczarki, cebulę i kurczaka. Całość obficie posypać ziołami prowansalskimi. Podgrzewać jeszcze jakiś czas, na koniec dodając starty na tarce żółty ser.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation