Kuchnia

kuchnia

Sałatka jarzynowa GESSLER z warzyw gotowanych w rosole


Sałatka jarzynowa z gotowanych w rosole warzyw a la Magda Gessler

Składniki:
3 marchewki
2 ziemniaki
2 pietruszki
1 mały seler
4 ogórki kiszone
1 cebula
1 jajko na twardo
1 jabłko
1 puszka groszku konserwowego

Sos:
ząbek czosnku
sól
pieprz
sok z cytryny
majonez
trochę kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:
Warzywa gotować w rosole wraz z mięsem i przyprawami (do rosołu dodać również pora, który nie będzie wykorzystywany w sałatce) tak jak na pasztet. Cebulę przed siekaniem sparzyć wrzątkiem. Pozostałe ostudzone warzywa z rosołu pokroić w kostkę. Jajko posiekać. Połączyć delikatnie wszystkie jarzyny i zalać sosem. Doprawić do smaku. Podawać z pieczywem i masłem, albo jako dodatek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation