Kuchnia

ciasta

Ciacho z duchami
Składniki:

Ważne: Składniki potrzebne do wykonania ciasta powinny mieć (a nawet muszą mieć) temperaturę pokojową, najlepiej wyciągnąć je z lodowki na kilka godzin przed pieczeniem.

250 g masła, bardzo miękkiego
320 g drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ja dodałam ziarenka z jednej laski wanilii)
4 jajka
370 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
50 g kakao
1 szklanka gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego w żelu (ja dodałam barwnik brązowy , bo czerwony akurat się skończył)

Przełożenie:

500 ml śmietanki kremówki, bardzo zimnej
1 szklanka cukru pudru
375 g serka mascarpone (użyłam 600 gr.)
375 g serka kremowego Philadelphia (dodałam 200gr.)

Polewa:
200 gr. gorzkiej czekolady
100 gr. śmietany kremówki

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 21 - 25 cm (moja miała 23 cm ) posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym poza obręcz tortownicy. Papier od wewnątrz również posmarować masłem, środek tortownicy posypać mąką.

Przygotowanie:
W misce zmiksować miękkie masło, cukier i ziarenka wanilii. na białą i puszystą masę. Cały czas ubijając wbijać po jednym jajku.Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao i dokładnie wymieszać . Stopniowo dodawać do utartej masy delikatnie mieszając za każdym razem. Delikatnie połączyć z jogurtem oraz barwnikiem spożywczym.Przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 70 minut, aż wetknięty w środek patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, studzić przez 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę górą do spodu i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wtedy ciasto łatwiej jest przekroić). Zimne ciasto przekroić dwukrotnie. Śmietankę kremową ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie dodawać po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując. Do drugiej miski włożyć obydwa rodzaje sera i wymieszać najlepiej łyżką, a następnie połączyć z bitą śmietaną (bitą smietanę dodajemy do sera). Do czasu przełożenia tortu, trzymać w lodówce.Masę podzielić na 4 części, 2 części użyć do przełożenia blatów, 2 kolejne wykorzystać na posmarowanie góry i boków. Wstawić do lodówki.
W celu wykonania polewy podgrzać śmietanę kremówkę i wymieszać z połamaną na kawałki czekoladą,masę zostawić do ostudzenia i przechowywać w lodówce.Przed podaniem rozprowadzić czekoladę na zimnym cieście i ułożyć duszki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation