Kuchnia

grillowanie

Szaszłyki (6 sztuk)
1 pojedyncza duża pierś z kurczaka,2 ugotowane na pół twardo i pocięte w plastry ziemniaki, pół ugotowanego na pół twardo brokułu, podzielonego na różyczki, 1 ząbek czosnku, mały liść zielonego pora, 2/3 młodej cukinii, pociętej w 1 cm paski, 1 duża czerwona papryka pocięta w grube kawałki, 2 małe cebule, pocięte w krążki, 2 duże plastry wędzonego sera żółtego, startego na tarce, oliwa, przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, przyprawa do gyrosa, suszona Pietruszka, świeży koperek, majeranek, rozmaryn, ostra i słodka mielona papryka,
Marynata do mięsa: około 5 łyżek ziołowej oliwy, zioła prowansalskie, bazylia, przyprawa do gyrosa, suszona pietruszka, świeży, drobno poszatkowany koperek, majeranek, rozmaryn, ostra i słodka papryka mielona, pieprz czarny- w misce oliwę łączymy ze szczyptą każdego rodzaju przypraw. Do marynaty dodajemy pocięte w średnią kostkę kurczaka i marynujemy w lodówce około 2-3 godziny.
Marynata do warzyw: około 5 łyżek ziołowej oliwy, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowany por. Dodajemy wszystkie warzywa i marynujemy minimum 30 minut.
Na długie patyki do szaszłyków nabijamy na przemian różne warzywa i mięso. Skrapiamy delikatnie oliwą i posypujemy przyprawą do gyrosa. Wkładamy do piekarnika w 180⁰C z ustawieniem grill i piekarnik na 40 minut, potem na kolejne 20 minut tylko ustawienie grill. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy serem.
Dodatkowo zielona sałatka: zielona sałata, czarne oliwki, pomidory, zielona część pora, ser feta, oliwa wymieszana ziołami prowansalskimi, rozmarynem i pieprzem. Składniki mieszamy i dajemy się im „przegryźć”.
Dodatkowo sos : czosnek , śmietana, majonez, ketchup z piekła rodem „Kotlin”, sól, pieprz
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation