Kuchnia

wytrawnie

Polędwiczki dorsza z kurkami


polędwiczki z dorsza - 2 szt
kurki - 200 g
śmietanka kremówka - 100 ml
szalotka - 1 szt
oliwa - 2 łyżki
masło - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
świeży tymianek - 2 gałązki

Przygotowanie:

Na łyżce oliwy zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj kurki, smaż na małym ogniu, aż grzyby zmiękną (w razie konieczności, jeśli składniki zbytnio się rumienią, podlej odrobiną białego wina lub wody) Dodaj śmietankę, gotuj do zgęstnienia sosu. Przypraw do smaku.

Rybę przypraw solą i pieprzem, usmaż na mieszance masła i oliwy, podawaj polaną gęstym sosem kurkowym, posypana listkami tymianku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation