Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Carbonara

Z pełną premedytacją pominęłam w tytule „spaghetti”, bo sama użyłam świeżego, jajecznego tagliatelle, a że nie o makaron, a o sos tu chodzi, luka to mała.


pancetta - 10 cienkich plasterków (lub boczek)
jajko - 4 szt
parmezan - ok. 50 g, tarty
oliwa - 1 łyżka
pieprz - świeżo mielony
makaron - ok. 500 g świeżego makaronu
sól - do ugotowania makaronu

Przygotowanie:

Makaronu ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Na patelni podgrzej oliwę, dodaj drobno pokrojoną pancettę/boczek. Smaż, aż tłuszcz się z niej wytopi i stanie się chrupiąca. Jajka roztrzep w miseczce, przypraw pieprzem. Ser potrzyj na małych oczkach tarki.

Wyłącz gaz pod patelnią, włóż na nią ciągle gorący, świeżo odcedzony makaron. Zalej roztrzepanymi jajkami, dodaj parmezan, wymieszaj. Podawaj natychmiast.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation