Kuchnia

Ryby i owoce morza

Mule w piwie


mule - 1/2 kg
szlotka - 1 szt
czosnek - 1 ząbek
piwo - 1 szklanka (jasne)
natka pietruszki - 1 pełne łyżki, drobno posiekana
oliwa - 1 łyżka
masło - 2 łyżki
bagietka - do podania
sól, pieprz - do smaku, opcjonalnie

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzej oliwę i łyżkę masła, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę i czosnek, zalej piwem. Gotuj 2 minuty.

Dodaj świeże mule (z oczyszczonymi skorupkami, tylko te szczelnie zamknięte!). Przykryj pokrywką i gotuj ok. 5 minut, aż skorupki się otworzą. Wyłącz gaz, dodaj masło, posiekaną natkę i wymieszaj całość.

Wyrzuć mule, które się nie otworzyły. Pozostałe podawaj od razu, w towarzystwie bagietki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation